Hva er FabLab?

 

 

Fab Lab er et fellesverksted og et konsept utviklet av Neil Gershenfield, direktør av MIT's Center of Bits and Atoms. Han er hjernen bak den revolusjonerende ideen om å skape en tredje digital revolusjon. Han kalte det for fabrication laboratory og forenklet det til navnet Fab Lab.

Fab Lab kan man designe og produsere sine egne produkter/prototyper i 2D- og 3D-form hvor man bruker datamaskiner ved hjelp av programmering og 3D programmer til å kommunisere med maskiner og elektroniske verktøy for å få ønsket produkt.

Fab Lab-konseptet digital fabrikasjon er i dag spredt over hele verden. Det finnes i dag over 1000 Fab Labber, blant dem er Verket Fab Lab, og har blitt et populært konsept som ekspanderer stort verden over. Se kartet over alle Fab Labbene i verden her

Enkeltpersoner og bedrifter kan benytte seg av Fab Lab. Prosjekter som blir utviklet og produsert kan være alt fra solcelle- og vindkraftturbiner, trådløst datanettverk, analytiske instrumenter for jordbruk og helsevesenet og boligtilpasninger. FabLab er også mye brukt innen arkitektur og landskapsmodellering for produksjon av modeller.

 

Dette er hva Fab Labbene tilbyr av de forskjellige maskiner                                         (inkludert Verket Fab Lab):

 

  • En datastyrt laserkutter for presisjonskutting
  • En større (1.20 x 2.40) datastyrt fresemaskin som kan lage blant annet møbler og interiør.
  • En vinylkutter
  • En presisjonsfresemaskin (mikroppløsning) til å lage blandt annet tredimensjonale overflatemonterte kretskort.
  • En elektronikk lab
  • Maskinene bruker materiale og komponenter som er optimale innenfor dette feltet, og er spesialtilpasset for integrert design, produksjon og prosjekthåndtering.